Meer projecten

Netcongestie

Herken je dit plaatje? Het net is vol en de uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening heeft gevolgen voor de openbare ruimte. In elke buurt komen er de komende jaren elektriciteitshuisjes bij en ook zijn er grotere elektriciteitsstations nodig om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te voldoen. Hoe zorgen we ervoor dat deze obstakels in het plantsoen en op de stoep worden geaccepteerd? Voor de gemeente Amsterdam en samen met Liander dacht ik hierover na en maakte een participatieaanpak, met tools voor gemeente en Liander om samen het gesprek met bewoners aan te gaan.

 

Uitvoeringsplan

De uitvoering van de Transitievisie Warmte leidt voor gemeenten tot veel vraagstukken over communicatie en participatie. Wanneer en hoe ga je in gesprek met de inwoners van de wijk en hoe biedt je hen perspectief op een aantrekkelijke oplossing? Hoe kan een participatiestrategie zorgen voor versnelling van de warmtetransitie? Danielle Driessen en Joke Dijkstra (Aardgasvrijleven) gaven een driedaagse Masterclass aan gemeenten in de Provincie Zuid-Holland.  

Burgerberaad

Burgerberaden zijn een manier om directe democratie mogelijk te maken. Een groep gelote burgers denkt mee over een vraagstuk en geeft advies. In heel het land wordt volop geëxperimenteerd met burgerberaden en een landelijk burgerberaad over het klimaat is in voorbereiding. Samen met EMMA ontwierp en organiseerde ik in 2022 voor de gemeente Den Haag twee buurtburgerberaden over klimaat. Voor het burgerberaad over afval in 2024 in Amsterdam trainde ik de gespreksbegeleiders in het voeren van een open, inclusief en gelijkwaardig gesprek. 

Isolatieoffensief

De gemeente Amsterdam lanceerde in 2023 een isolatieoffensief. Voor het uitvoeringsplan 2024-2026 onderzocht de gemeente waar extra subsidies het beste ingezet kunnen worden. Meet the Crowd organiseerde adviesbijeenkomsten voor professionele stakeholders en bewonersorganisaties. Daarnaast dacht een bewonerspanel, met bewoners uit alle stadsdelen, mee en bracht advies uit over de opgave.

 

Besluitvorming

Lokale warmtenetten: hoe zorg je voor regie, coördinatie en afstemming? Hoe zit het met dat publiek eigenaarschap? Op basis van vier case studies (in Zaanstad, Den Haag, Haarlem en Amsterdam) gaat de studie over complexe besluitvorming in de warmtetransitie van TNO in op deze vragen. Samen met TNO Strategy & Policy werkte ik aan dit onderzoek.

Aardgasvrij

De warmtetransitie in de gebouwde omgeving van Amsterdam is een complexe puzzel. Voor de gemeente Amsterdam maakte ik een particpatiestrategie, een concrete aanpak voor de eerste buurten en coördineerde ik van 2018-2022 het team participatiemedewerkers Energietransitie Gebouwde Omgeving.